Definitii

ARMATURA
Este formata din totalitatea barelor din otel ce intra in alcatuirea elementelor din beton armat sau beton precomprimat.

AVIZ
Inscris prin care avizatorul isi exprima pozitia fata de o anume solicitare.

BUIANDRUG
Grinda de mici dimensiuni din beton armat, lemn sau metal ce sustine zidaria sau planseul deasupra unui gol de usa sau de fereastra situat intr-un perete de zidarie.

DEVIZ
Document cu caracter economic necesar in proiectarea constructiilor prin care se stabileste valoarea de investitie a constructiei, pe baza antemasuratorilor, a indicatoarelor de deviz si a preturilor actualizate. Acesta cuprinde: lista cu cantitatile de lucrari ce se vor executa, consumurile de materiale, manopera, costurile acestora inclusiv cu serviciile aferente cum sunt: aprovizionare, transport, depozitare etc.

GRINDA
Element structural de rezistenta a unei constructii, care are lungime mult mai mare in raport cu dimensiunile sale transversale, pozitionat orizontal, care asigura transmiterea incarcarilor pe elemente structurale verticale (pereti portanti sau stalpi). Soliciatea predominata pe o grinda este incovoierea.

M.L.P.A.T.
Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului.

STALP
Element de rezistenta vertical al unei structurii de rezistenta, cu lungime mare in raport cu dimensiunile sectiunii sale, care asigura preluarea si transmiterea incarcarilor de la grinzi la fundatii. Soliciatea predominata pe un stalp este compresiunea.

SUPRASTRUCTURA
Parte a unei cladiri situata deasupra solului, cuprinzand parterul si etajele urmatoare.

STUDIU DE FEZABILITATE
Analizeaza potentialul investitiei din punctul de vedere al utilizarii rationale si eficiente a resurselor financiare, umane si materiale si determina modul in care sunt satisfacute cerintele tehnice si economice in vigoare.

SUBSOL
Nivel al unei cladiri avand mai mult de jumatate din inaltimea sa sub nivelul trotuarului.

Recent Entries

Comments are closed.